Schweiz - unik alpin terroir & vinproduktion

Med dryga 1600 vinproducenter framstår Schweiz som en relativt stor producent, men även om vingårdarna ligger tätt längs sluttningarna i flera kantoner är de ofta också relativt små och familjeägda. Vinkunnandet är dock omfattande och seriöst, de vet hur man gör det bästa av unik terroir.

Vinproduktion i Schweiz präglas med några få undantag av småskalighet. Totalt finns det över 1600 vinproducenter i landet fördelat över 6 vinregioner från norr till söder. Den mesta produktionen sker i sydliga sluttningar ner mot någon av de stora sjöarna. Odlingshöjderna ställer speciella krav ur ett Europeiskt perspektiv och ligger på mellan 270 till 1100 meter över havet. Detta skapar goda förutsättningar för unika viner med lite lägre alkohol (normalt 12-13%) tack vare det lite kallare klimatet. Resultatet är fräscha viner med stor mångsidighet som bla passar utmärkt med lokala ostar som Gruyere och Appenzeller.  

Schweiz producerar fantastiska viner av många olika välkända blå och gröna druvsorter samt mindre kända (utanför landet) lokala druvor. Alldeles för lite av den Schweziska produktionen exporteras vilket är synd men schweizarna dricker helst upp sina viner själva (nedan) - visar vart ifrån vinet kommer som konsumeras i Schweiz. 

Har man väl provsmakat en väl kyld Chasselas som aperitif en varm sommardag eller njutit av en Pinot Noir odlad på 1100 meters höjd till en köttbit är det inte svårt att förstå Schweizarnas val att lokalt producerade viner är bäst. 

Schweizisk vinproduktion är uppdelat i 6 olika regioner som i sin tur består av många olika kantoner (i stora drag som självbestämmande kommuner). Regionerna Valais och Vaud är de i särklass största vad gäller produktion. Men regionerna har varierande och utmanande förutsättningar för vinodling och således är skördeuttaget per ha skiftande och säger inte något om kvaliteten på slutprodukten. Alla regioner gör utsökta viner utifrån sin terroir, sitt väderstreck, nederbörd mm. 

SWISSWINE4478 - UTVALDA REGIONER

Vaud

Består av sex distrikt, varav tre är mindre till ytan och ligger i södra delarna i närheten av den magnifika Neuchatelsjön. De övriga tre: La Cote, Lavaux och Chablais ligger alla på rad längs med den sagolikt vackra Genevesjön med Frankrike (Evian) på andra sidan. Ett unikt maritimt klimat med lagom nederbörd och många soltimmar skapar fina förutsättningar för vinodling. Den domineras till stora delar av vita viner som Chasselas, Pinot Gris och Chardonnay. Utsökta röda viner görs främst på Pinot Noir, Gamay och Gamaret. 

Valais

Den största producerade regionen är Valais i sydöstra delarna av landet. Sluttningar längs bergssidorna ner mot floden Rhone kombinerat med det varma och soliga klimatet skapar fina möjligheter för både volym och kvalitet. Pinot Noir dominerar och är den mest odlade druvan. Chasselas odlas mer rikligt och andra druvor som Sylvaner och Petite Arvine är mer sällsynta med ger utsökta viner. 

Neuchatel

Denna region vid Neuchatelsjön är främst känt för sitt unika Oeil-de-Perdrix som är ett rose gjort uteslutande på Pinot Noir. Det har en väldigt speciell karaktär och färg. Framstående viner på Pinot Noir förekommer också liksom stora arealer av Chasselas. Läget längs med sjön skapar precis som på andra ställen i Schweiz unika förutsättningar för vinodling med ett mer fuktigt och frodigare klimat, på höst och vår kan ofta dimma förekomma eftersom området också ligger relativt sett högt över havet. Längs med sluttningarna ner mot sjön ligger vinodlingarna tätt och dominerar landskapet. 

ODLADE DRUVOR I SCHWEIZ

Ca 60% av vinodlingarna består av blå druvor medan drygt 40% är gröna. Pinot Noir dominerar stort för röda viner och Chasselas är lika dominerande för vita viner (nedan). Varierar lite från region till region. 

ALPIN TERROIR - UNIKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Av många olika skäl (geografiska, topografiska, klimat mm) så är produktionen största nära sydsluttningar, stora vattendrag och sjöarna. Det skapas ett unikt mikroklimat från dal till dal som Schweizarna är skickliga på nyttja. Skillnaderna mellan regionerna är stora sett till medeltemperatur (april-sept), soltimmar per år och nederbörd. 


Medeltemp (april-sept)Soltimmar per årNederbörd mm per år
Geneve14,81840928
Sion14,72005574
Zurich13,415881123
Locarno16,921031811

Ca 60% av odlingsarealen karaktäriseras av alpin och bergig terroir/landskap (nedan). 

På många ställen i Neuchatel, Vaud och Valias består jordmånen av olika kombinationer av kalksten från områden som berg i Jura eller floder som Rhone samt moräner och grusjordar med bra växtförutsättningar. Soliga växtlägen på bergssluttningar eller natursköna flackare odlingsmark med lagom nederbörd bidrar ytterligare till ofta optimala förutsättningar. Temperaturskillnad mellan dag och natt kan variera mycket över odlingssäsong på grund av den relativt höga odlingshöjden. Luftfuktigheten längs sluttningar och närmare de stora sjöarna är också variationsrik.

Ovan syns fina förutsättningar för odling av Pinot Noir i Neuchatel, hos Domaine des Landions vars årgång 2017 nyligen fick guld och utsedd till bästa Pinot Noir i Schweiz. Grattis!