Om SwissWine4478

Med ett gediget intresse för goda viner av hög kvalitet från många av världens hörn, inte minst sedan diplomering som sommelier från Restaurangakademin 2008/2009 (WSET), har intresset för vinimport funnits under lång tid. Schweiz producerar fantastiska viner men väldigt lite exporteras. Däri ligger en intressant utmaning. Att landet är trevligt att vistas i och liknar Sverige gör inte saken sämre.

SwissWine4478 

Besöken till Schweiz har av flera anledningar duggat tätt de senaste 10-åren. Landet har mycket att erbjuda och på de många resorna har idén klarnat - varför finns det inga Schweiziska viner i Sverige och vad kan man göra åt det? Kostnad i form av den dyra francen kan vara en anledning. Schweiz är dyrt (men otroligt vackert och välordnat). En annan anledning är så klart att vinodlingarna ofta är små och även om de ligger vackert är de inte som på många ställen i Nya Världen lätta och enkla att skörda med maskin. Det är arbetsintensivt att skörda för hand och få ut det bästa, det avspeglas delvis i vinets pris men tack och lov gör det också gott för vinets högre kvalitet. 

Som sommelier med intresse för det småskaliga och familjära var det självklart att importera vin från Schweiz bara detaljer, förutsättningar och registreringar klarnat. Väl mött och skål för Schweiz.

Ovan: Pinot Noir hos Les Landions (AOC Neuchatel)

4478 står för övrigt för höjden på en av Schweiz kännetecken och nationalsymboler - bergstoppen Matterhorn. Bolagetsverket godkände inte bara SwissWine utan särskiljande drag krävdes. SwissWine4478 är varumärkesskyddat i Sverige av PRV.