Hammel - Terres de Vins

Terres de Vins - Hammel SA är den ledande producenten och distributören av kvalitetsviner i Schweiz. Hammel sköter om och vinifierar på kontrakt ett dussintal andra vingårdars druvor till perfektion i regionerna Vaud och Valais.
Om Hammel - Terres de Vins

Hammel - Terres de Vins


Hammel SA är ett familjeföretag från Rolle ett par mil norr om Geneve. Specialiserade på viner från Schweiz och i synnerhet Geneve, Vaud och Valais. Hammel är den nästa största distributören av vin inom Schweiz gränser. 

Hammel SA (Terres de Vins) under ledning av den karismatiska och passionerade vinexperten Charles Rolaz (nedan) administrerar och sköter om ett 10-tal domäner i regionerna Vaud och Valais som alla producerar högklassiga viner. 

Från vita Chasselas av Premier Cru och Grand Cru till djupa purpurlila Pinot Noir skördade på vinodlingar upp till 600-800 meter över havet. 

Framför allt är Hammel skickliga på att skörda, vinifiera och buteljera stora kvantiteter av vinflaskor i sin avancerade och stora produktionsanläggning vid kanten av Genevesjön. Källaren är fylld med franska ekfat och ståltankar från golv till tak i vad som säkerligen är 3000 kvm.  


In Exelsis Red - unikt vin med 4 druvor

In Exelsis Signature Red by Charles Rolaz är en unik blandning med stor Schweizisk prägel. 

Terroir

"Single Vineyard Selection" är en unik blandning av de bästa blå druvorna från familjens vinodlingar. Endast de bästa förutsättningarna är goda nog. Unikt mikroklimat och djupa kalkstensjordar på bergssluttningarna i bergen runt Vaud och Valais ovanför Genevesjön och Rhonedalen. 

Druvor

Två av fyra druvor är tydligt Schweiziska (Galotta som odlas endast i ett flertal länder i världen är relativt Schweizisk om man frågar lokala producenter). Druvorna är 50% Galotta, 20% Gamaret, 20% Merlot och 10% Cabarnet Sauvignon. (Beroende på årets förutsättningar brukar årgångarna av vinet variera - mellan Merlot och Garanoir.) 

Vinmakning

Även om vinet inte är ett "Ekovin" i sig, så arbetar man med biologisk mångfald och biologiskt kontroll av vinodlingarna. Kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel används inte. Naturligt gräs och blommor bidrar med nektar för att insekter skall trivas som naturligt bekämpar svamp, bakterier och andra organismer. 

Skördeuttaget hålls nere för att optimera fruktkvaliteten. Alla druvor handplockas vid full mognad i små korgar för att behålla druvornas struktur. Efter noggrann sortering och avstjälkning sker en "kall maceration" som varar i ca 10 dagar, en kylprocess som drar ut det bästa av fruktsmaken och färgen. Jäsning vidtar i nästa steg och varar i ca 4 till 6 veckor. Senare tillförs juicen till de torkade druvorna (samma sort) för att ytterligare förhöja nyanser, komplexitet och sötma. Det blir lite "Ripasso" karaktär på processen. Endast "free-wine" används till In Exelsis. Slutligen sker lagring hos Hammel vid Genevesjöns strand, i franska ekfat mellan 15 till 20 månader för att få rätt karaktär och ett synnerligen lagringsdugligt rödvin.  

Smak

Djupröd färg med lila inslag. Detta vin visar på tydliga toner av röda och svarta björnbär, körsbär, blåbär, hallon och svarta vinbär. Allt till ytterligare nyanser av peppar, kakao och kanel. Munhåleupplevelsen är koncentrerad och komplex - "en käftsmäll av smaker" skulle man kunna säga. Svarta bär och frukter, mörk choklad, mocka, lätt rostad kryddor och finish med balasamic karaktär. Vinet är sammetslent med en härlig textur och full kropp, fräsch balans och mjuka tanniner som bygger upp till en förträfflig och lång eftersmak.  

Årgång: 2017

Druvsort: Gamaret, Galotta, Merlot, Cabarnet Sauvignon

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 13,5%

Region: Vaud - AOC 

Mognad: Franska ekfat

Dricka nu/lagra: Utmärkt nu / kan lagras 10 år  

Sortiment: Beställningssortiment

Artikelnummer: 

Pris: 

In Exelsis White - unikt vin med 4 druvor

In Exelsis Signature White by Charles Rolaz är en unik blandning med stor Schweizisk prägel. 

Terroir

"Single Vineyard Selection" är en unik blandning från familjens vinodlingar. Endast de bästa förutsättningarna är goda nog. Unikt mikroklimat och djupa kalkstensjordar på bergssluttningarna i bergen runt Vaud och Valais ovanför Genevesjön och Rhonedalen. 

Druvor

2/3 är Chasselas och resterande en blandning av Chardonnay, Pinot Gris och Viognier. Chardonnay lagras på franska ekfat i 9 månader medan de andra tre lagras i ståltankar. 

Vinmakning

Även om vinet inte är ett "Ekovin" i sig, så arbetar man med biologisk mångfald och biologiskt kontroll av vinodlingarna. Kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel används inte. Naturligt gräs och blommor bidrar med nektar för att insekter skall trivas som naturligt bekämpar svamp, bakterier och andra organismer. 

Skördeuttaget hålls nere för att optimera fruktkvaliteten. Alla druvor handplockas vid full mognad i små korgar för att behålla druvornas struktur. Efter noggrann sortering sker en försiktig pressning och juicen lagras därefter antingen i ståltank eller ekfat. Senare tillförs juicen till de torkade druvorna (samma sort) för att ytterligare förhöja nyanser, komplexitet och sötma. Därefter sker lagring i 9 månader. 

Smak

Fräsch citrongul färg med attraktiv guldskimmer, underbara toner av acacia, lime, apelsinblommor blandas med vit persika och lite syrliga citronnyanser. Munhåleupplevelsen har tydliga aromer från krispiga gröna äpplen, färska päron och citrusfrukter med inslag av flinta, härlig mineralitet och lång tydlig eftersmak.  

Årgång: 2017

Druvsort: Chasselas, Chardonnay, Pinot Gris, Viognier

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 12,5%

Region: Vin de Pays Suisse

Mognad: Ståltank (Chardonnay på Franska ekfat)

Dricka nu/lagra: Utmärkt nu / kan lagras 7-10 år utan problem. 

Sortiment: Beställningssortiment

Artikelnummer: 

Pris: 

Swisswine Schweiziska viner Chasselas Garanoir Galotta Merlot Pinotnoir Diolinoir 4478 Matterhorn Hammel Landions Domaine La Capitaine Clos de la George Cave Joly Vaud Valais SwissWine4478