Domaine les Landions - Neuchatel

Les Landions med 93/100 poäng från Robert Parker (Winespector) i februari 2019 framstår som en ny och mycket intressant producent av förstklassig Pinot Noir. Med odlingshöjd upp till 600 möh, utsökt terroir samt i varierande grad lagring på ekfat från Gevrey Chambertin i upp till 21 månader skapas fantastiska viner med stor lagringspotential. Toppklass från Landions!
Les Cailloutis

Les Cailloutis från vinodlingar i Vaumarcus på 600 möh. 


Druvorna till Les Cailloutis kommer från kalkrika odlingar ovanför Neuchatel skön, precis i anslutning till det anrika slottet där de äldsta delarna är från 1200-talet (Chateau Vaumarcus). Precis som sina syskon är vinet djupt lila, med toner av mörkare frukt, mineraltoner från järn och full kropp med balanserad fruktsyra, men mindre kryddigt och pepprigt än sina syskon då mognad sker på ståltankar. 

En alldeles utmärkt Pinot Noir: Kanske något mer lättillgängligt vin från Les Landions, lämpar sig mer för att dricka nu men likväl kan lagras många år. 

Årgång: 2017

Druvsort: Pinot Noir

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 13%

Region: AOC Neuchatel (Vaumarcus)

Mognad: Ståltankar

Dricka/lagra: Nu och lagras 3-7 år

Tillgänglighet: Beställningssortiment från 2020-12-21- ingår i vinlåda Domaine Des Landions


Les Landions

Les Landions från vingården med samma namn är "andra-vinet". Från odlingar i Cortaillod.

En utsökt Pinot från Les Landions mera centrala odlingar. Les Landions är djup lila, fräsch och komplex med inslag av mörk och mogen frukt som svarta björnbär, nyanser av pepprighet . Full kropp, fina tanniner och en delikat och lång eftersmak med mineralitet och toner av nougat och ek. Ett fulländat vin med god lagringspotential. 

Med 92 poäng från Robert Parker/Winespector är Les Landions en utmärkt exempel på den höga kvalitet som Morgan Meier och hans passionerade team kan åstadkomma...med ett andra vin!

Årgång: 2017

Druvsort: Pinot Noir

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 12,5%

Region: AOC Neuchatel (Cortaillod)

Mognad: Ekfat i upp till 18 månader

Dricka/lagra: Fantastiskt och komplext nu men mår bra av mer tid. Lagring 2019-2030

Tillgänglighet: Beställningssortiment Stockholms Län (privatimport via Systembolaget i övriga län)

Artikelnummer: 5004801

Pris: 688 kr

Clos du Chateau

Toppvinet från Domaine des Landions är Clos du Chateau. 

Druvorna växer på terrasserade odlingar på 600-700 meter över havet i Vaumarcus, ca 15 km från Neuchatel. Arealen för Pinot Noir till detta vin är mer begränsat och kontrollerat. Den allra bästa terrorien och läget är vikt till detta vin. Ett mindre skördeuttag och än noggrannare selektering skapar unika förutsättningar. Produktionen är bara ca 2000 flaskor per år och populariteten gör att det ofta säljer slut. 

Pinot Noir druvorna med dess unika terroir av kalksten ger djupa, komplexa och koncentrerade viner som behåller sin elegans och finess. Intensiv doft av mörka frukter, viss pepprighet, inslag av rostade ekfat, en utsökt och kraftfull kropp med lång eftersmak, balanserad syrlighet och fina tanniner. Ett mycket bra vin för lagring i minst 10 år. 

Med 93 poäng från Robert Parker/Winespector i februari 2019 är detta ett absolut toppvin från Schweiz.

Årgång: 2017

Druvsort: Pinot Noir

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 13%

Region: AOC Neuchatel (Vaumarcus)

Mognar: 21 månader på ekfat från toppdomäner i Bourgogne

Dricka och lagra: Utsökt nu men kräver lagring för att utveckla sin fulla potential. Lagring 2019-2030

Tillgänglighet: Beställningssortiment från 2020-12-21 - ingår i vinlåda Domaine Des Landions


Om Domaine des Landions

Familjen Meier har kultiverat vinodlingar i Neuchatel sedan 1924 när Paul Meier köper den första hektaren. 1980 förvärvar familjen ytterligare två hektar i Bole och planterar nytt. 

Det är synnerligen småskaligt under flera decennier men växer lite från år till år men till 2002 består odlingarna fortsatt av endast fyra hektar. Familjen Meier driver vid sidan om ett större trädgårdscenter med stora äppelodlingar. Från 2002 får Denis Meier erbjudande om att överta 13 hektar av välskötta odlingar ovanför Neuchatel sjön vid slottet Chateau de Vaumarcus med sina äldsta delar från 1200-talet (nedan). 

2010 lanseras det första 100% Meier vinet från odlingarna i Vaumarcus. Detta markerar början på den fantastiska resan för Domaine des Landions. 2015 kommer Morgan Meier tillbaka efter en förstklassig utbildning till oenolog (läran om vin och dess tillverkning) och far och son startar ett litet vineri i egen regi i en gammal lada. Nu under 2020 har arbetet kommit långt med byggnationen av ett toppenmodernt vineri, kontor och försäljningslokal (invigning sker hösten 2020).  Morgan Meier's hårda arbete med vinodlingarna viner har placerat Domain des Landions i den absoluta toppen av Schweiziska Pinot Noir viner. 

 Dagens 25 hektar består av följande druvor: 

  • Pinot Noir  (72%)
  • Chardonnay  (8%)
  • Merlot  (6%)
  • Gamaret  (5%)
  • Chasselas  (5%)
  • Pinot Gris  (4%)

Viner från andra druvor än Pinot Noir 

All vinifiering sker lokalt och med strategi om en balanserad biologiskt miljö. Vinifiering av toppvinet Clos du Chateau sker helt i egen regi. Inga syntetiska tillsatser eller växtmedel används t.ex. i Cortaillod odlingarna där målet är att göra endast 100% ekologiska viner inom kort. 


 

Unik terroir hos Domaine des Landions

Vaumarcus

Balansen mellan de olika druvsorterna och jordmån är fundamentalt för att uppnå hög kvalitet i alla led. I Vaumarcus finns tre typer av jordmån. Den första är gul Jura kalksten som påverkas av sommarklimatet då dess förmåga att hålla vatten normalt är dålig. Den andra är mestadels morän som transporteras hit av Rhone glaciären för 15000 år sedan. Den tredje och sista är "glaciär småsten" och är ca 4 meter djupt och har transporterats hit av floden Vaux. Vinrankorna är djupt rotade och över de olika "fickorna" av odlingar i Vaumarcus, har jorden tappat viss del av kalkstenen vilket möjliggör rotstockar som premierar druvornas utveckling. 

Cortaillod

Vid odlingarna i Cortaillod finns ytterligare ett fjärde jordlager. Den består av kalksten från floden Areuse, som genom århundraden skapat ett 20 cm grusigt lager som kan vara ändå upp till 6 meter djupt och ner till grundvattennivå. 

Awards och priser

Domaine des Landions har fått flera utmärkelser och goda omdömen de senaste åren. Nu senast Guld 2019 i Schweiz och toppbetyg från internationella experter som Robert Parker / Winespector. Ett gott betyg för ett hårt och målmedvetet arbete av Morgan Meier och hans ambitiösa team. 


Swisswine Schweiziska viner Chasselas Garanoir Galotta Merlot Pinotnoir Diolinoir 4478 Matterhorn Hammel Landions Domaine La Capitaine Clos de la George Cave Joly Vaud Valais SwissWine4478