Domaine de la Bolliattaz - Villette

Domaine de la Bolliattaz

Domaine de la Bolliattaz är en liten men högklassig producent av viner på bland annat Chasselas, Malbec/Merlot och Sauvignon Blanc. Biologiskt certifierat av Bio Suisse och Demeter. 

Henri Contesse domänens skötsel, skörd av dess druvor och försäljning av vinerna sköts av Hammel Terres de Vins i Rolle. Totalt omfattar domänen dryga 3 ha på sydslutningar högt ovanför Genevesjön.

Hammel SA är ett familjeföretag från Rolle ett par mil norr om Geneve. Specialiserade på viner från Schweiz och i synnerhet Geneve, Vaud och Valais. Hammel är den nästa största distributören av vin inom Schweiz gränser. 

Hammel SA (Terres de Vins) under ledning av den karismatiska och passionerade vinexperten Charles Rolaz (nedan) administrerar och sköter om ett 10-tal domäner i regionerna Vaud och Valais som alla producerar högklassiga viner.

Framför allt är Hammel skickliga på att skörda, vinifiera och buteljera stora kvantiteter av vinflaskor i sin avancerade och stora produktionsanläggning vid kanten av Genevesjön. Källaren är fylld med franska ekfat och ståltankar från golv till tak i vad som säkerligen är minst 5000 kvm.  

Domaine de la Bolliattaz är ett av Hammels främsta varumärken, tillsammans med tex Clos de la George och Chatelard. Bolliattaz sticker ut lite då de är certifierat av både Bio Suisse och Demeter för all sin produktion.  

Andreas Larsson testar Grand Cru Chasselas - 100% Blind

"Fin struktur, torr och fräsch, med toner av päron, grön frukt, viss nötighet...ungt och friskt med härlig syra". 


Bolliattaz Gr Cru Malbec Merlot

Domaine de la Bollittaz Grand Cru från Villette på druvorna Malbec och Merlot är högklassigt vin som är biologiskt (godkänt av Biosuisse och Demeter). Från vinodlingar högt ovanför Genevesjöns nordöstra strand finns 3 ha avsatt för domänens viner som har sina rötter i blandning av moräner från Rhone och lokala kalkstensjordar. Odlingshöjden är ca 450-500 möh på terrasser i sydsluttningar vända mot de Franska alperna.  

Vinmakning

Vinet som är biodynamiskt certifierat produceras med stor omsorg för växtplatsen och frukten. Precis som med andra toppviner från Hammel låter man naturligt gräs och blommor bidra med nektar för att insekter skall trivas som naturligt bekämpar svamp, bakterier och andra organismer. 

Skördeuttaget hålls nere för att optimera fruktkvaliteten. Alla druvor handplockas som fulla klasar vid full mognad, sorteras och läggs i små korgar för att behålla druvornas struktur. Efter noggrann sortering och avstjälkning, sker en försiktig pressning, följt av naturell sedimentering och långsam fermentering. Jäsning på fat i ca tre veckor. Därefter sker lagring i ca 5 månader på franska ekfat. 

Smak

Djupt röd brilliant färg. Doften är intensiv av mörka körsbär och nyanser av tobaksblad. Smaken är elegant, rik och komplex med toner av mörka frukter och bär med harmoniska och välbalanserade tanniner. Känsla av nektar i den runda och härlig eftersmaken - ett Grand Cru vin för njutning i många år.    

Passar till

Grand Cru passar utmärkt till foie gras, grillade kötträtter, biff, kötträtter på vilt, risotto med svamp och ost. Serveras förhållandevis svalt - ca 14-16 grader. 

Årgång: 2019

Druvsort: Malbec och Merlot

Volym: 75 cl 

Alkoholhalt: 13,5%

Region: Grand Cru AOC Villette 

Mognad: Franska ekfat ca 5-6 månader

Dricka nu/lagra: Utmärkt nu / kan lagras 10 år  

Sortiment: Beställningssortiment 

Artikelnummer: 5185301 (länk till Systembolaget )

Pris: 378 kr. 






Bolliattaz Grand Cru Chasselas

Domaine de la Bolliattaz Grand Cru från Villette på druvan Chasselas. Ett biologiskt vin certifierat av Bio Suisse och Demeter. Från vinodlingar högt ovanför Genevesjöns nordöstra strand finns 3 ha avsatt för domänens viner som har sina rötter i blandning av moräner från Rhone och lokala kalkstensjordar. Odlingshöjden är ca 450-500 möh på terrasser i sydsluttningar vända mot de Franska alperna.  

Vinmakning

Vinet som är biodynamiskt certifierat produceras med stor omsorg för växtplatsen och frukten. Precis som med andra toppviner från Hammel låter man naturligt gräs och blommor bidra med nektar för att insekter skall trivas som naturligt bekämpar svamp, bakterier och andra organismer. 

Skördeuttaget hålls nere för att optimera fruktkvaliteten. Alla druvor handplockas som fulla klasar vid full mognad, sorteras och läggs i små korgar för att behålla druvornas struktur. Efter noggrann sortering och avstjälkning, sker en försiktig pressning, följt av naturell sedimentering och långsam fermentering. Jäsning på fat i ca tre veckor. Därefter sker lagring i 9 månader och filtrering. 

Smak

Gyllengul färg med gröna nyanser, underbara toner av acacia, lime, apelsinblommor och hint av mineralitet och nötighet. Medelfylligt och snustorrt, med tydliga aromer från krispiga gröna äpplen, lite citrus, färska päron och med inslag av flinta, härlig mineralitet, fin syrlighet och lång tydlig eftersmak. Ett högklassikt Grand Cru på Chasselas. 

Passar till

Går utmärkt till lax, öring, abborre (enligt Schweizarna!) såväl som till rätter på svamp (champinjoner mfl), sushi, sashimi, ljusa kötträtter och så klart ost, gärna mjuk och mild. Serveras väl kyld - ca 10-12 grader.  

Årgång: 2019

Druvsort: Chasselas

Volym: 75 cl 

Alkoholhalt: 12,5%

Region: Grand Cru AOC Villette 

Mognad: Lagras på ståltank ca 10 månader

Dricka nu/lagra: Utmärkt nu / kan lagras 10 år  

Sortiment: Beställningssortiment Stockholms Län 

Artikelnummer: 51785 (länk till Systembolaget)

Pris: 289 kr.