Gröna druvor

Schweiz kan ståta med ett flertal unika druvor som Chasselas, Finzel, Galotta, Diolinoir och Johanniter. 42% av arealen är med gröna druvor men variation stor mellan regioner. I Vaud är 66% gröna druvor varav Chasselas står för 61%.
Chardonnay

Världens främsta gröna druva odlas även i Schweiz och står för 3% av produktionen i landet, främst i regionerna Geneve och Ticino. Chardonnay ger rikliga skördar och är lättodlad men i många fall känslig för vinsjukdomar. Beroende på vart den odlas ger den toner av allt från lime till vanilj. Ofta utsöka för lagring av halvtorra och söta vin typer. 

Chasselas

Den stora dominerade gröna druvan i Schweiz med 60% av produktionen i Vaud, är utan tvekan den utsöka Chasselas, En ikon i Schweizisk vinodling. Historiska rötter kan spåras till 1600-talet och västra Schweiz. Kärt barn har många namn och det gäller även Chasselas som även är känd som Fendant i Valais och Perlan i Geneve. Chasselas ger torra och fruktiga viner med toner av mogen frukt med låg syra. Ett flexibelt vin, bra som väl tempererad aperitif en varm solig dag till lättare maträtter. 

Petite Arvine

En högklassig grön druva som odlas främst i regionen Valais, Petite Arvine återfinns i torra, halvtorra och söta viner. Typiskt är smakrika, fylliga och fruktiga viner med toner av grapefruit, lime och rabarber samt en väl balanseradkaraktär från de relativt tjocka skalen, Ett elegant och medium syrligt vin som passar bra till lagring men druvan är frostkänslig vilket kan inverka på skördeuttaget. 

Pinot Gris

Pinot Gris är den 5e mest odlade gröna druvan och då i synnerhet i Geneve och Tre Sjöarna. Men volymerna är små i jämförelse med Chasselas.   

Pinot Gris används i Schweiz både i torra viner och i söta dessertviner. I flera områden tillverkar man Verdange Tardive om förutsättningarna är de rätta en sen höst eller vinternatt. 

De torra vinerna är fylliga med med mycket kropp och fruktsyra i balans, toner och dofter av mogen frukt som röda äpplen och honung är också vanligt. Vinerna kan skilja sig åt beroende på växtplats, tillverkningsmetod och terroir.  


Sauvignon Blanc

En av vinvärldens giganter. Sauvignon Blanc är en kameleont som trivs på många ställen och under skiftande förhållanden. I Schweiz finns den i alla regioner men utgör bara en 2-3% av arealen. 

Kännetecken för vinerna är en frisk fruktsyra, toner av citrus, fläder och grön frukt samt viss mineralitet, ibland även gräs och grön sparris. Variationerna är stora och beror mycket på olika förutsättningar. Även i Schweiz är karaktären olika mellan soldränkt Sauvignon från Genevé och en kallare kultiverad från norra Schweiz. 

Utmärkt till sommarbuffé, laxrätter, fisk och skaldjur eller som apertif.